Multumesc domnului Bogdan Panturu de la revista " Lumea Satului " pentru articolul realizat cu mult profesionalism si pentru ca isi gaseste timp si pentru cei mai mici, asa ca noi !
joi, 4 septembrie 2014 Legumele exotice, favorizate de schimbările climatice Cu fructele exotice românii deja s-au obișnuit. Să le mănânce, dar să le și cultive. Acum, o nouă afacere se naște în România, chiar dacă în acest moment fermierii doar tatonează terenul. Este vorba de cultivarea nu de fructe, ci de legume exotice. Dar ca acest business să fie posibil este nevoie de unul premergător: comercializarea semințelor. În România sunt doar câteva persoane care obțin respectivele semințe în mod natural, prin replantare. Iar dacă acum comercializarea semințelor este un business de câteva mii de euro pe an, sunt toate șansele ca în viitor respectiva afacere să „explodeze“.
Ofertă cu sute de soiuri
Schimbările de vreme care transformă România dintr-o țară cu un climat temperat într-una cu un climat subtropical fac ca, în perspectivă, fermierii români să înceapă să-și regândească afacerile, iar „sămânța“ noilor afaceri a fost deja plantată. Goji, castravetele șarpe, roșiile cu țepi, fasolea cu păstăi de un metru, ardeiul negru și cartofii roz sunt doar câteva dintre „noile“ legume care au început să fie plantate în România. Iar adevărații pionieri ai acestei afaceri sunt producătorii de semințe. „La început am avut la dispoziție o suprafață de 10 arii pe care cultivam fructe, dar mai ales legume exotice mai mult pentru sămânță. Eu am început această afacere ca un hobby, iar apoi am văzut pe Internet că sunt multe persoane care ar dori să cumpere semințe. Și așa a început totul“, ne-a mărturisit Markos Safta, un mic producător de semințe exotice din localitatea Tiream, Satu Mare. „Bineînțeles că, dacă lucrurile vor merge bine, ne vom extinde și vom amenaja o fermă în adevăratul sens al cuvântului. Eu ofer foarte multe semințe, în jur de 350 de soiuri, iar dintre acestea 150 sunt soiuri de roșii de toate culorile, foarte multe soiuri de ardei – maron, galben sau negru. Mai am semințe de busuioc grecesc, busuioc mov, castravete amar, castravete șarpe, măcriș sângeriu, rogoz alb, roșii sălbatice cu țepi, migdale, mazăre-sparanghel – care are păstaia cu aripioare –, cais de catifea, cartof roz, fasole cu păstăi mov, fasole cu păstăi lungi de un metru și multe altele“, spune Markos.
Roșii albe
Potrivit comercianților de semințe, dintre roșii cele mai cerute sunt cele negre, castraveții buzdugan, fasolea cu păstaia de un metru, dar și cartofii mov sau roz. „Semințele sunt achiziționate de mai multe categorii de clienți. Primii ar fi colecționarii care au o pasiune pentru legumele exotice și degustă fiecare apariție nouă. O a doua categorie sunt curioșii sau consumatorii ocazionali care testează diferite legume exotice și, dacă le place un produs, îl cultivă apoi constant. O a treia categorie, în plină expansiune, sunt fermierii care testează și ei diferitele soiuri de legume. Sunt mulți oameni care cumpără. Eu pot să spun că, cel puțin în ultimul an, am vândut semințe în toată țara și sunt multe persoane care au revenit cu comenzile“, ne-a declarat Markos Safta. Printre noutățile prezente în ultimul an pe piața românească în materie de semințe de legume exotice se numără goji tibetan cu frunza lată, Physalis peruviana sau Physalis edulis, dar și dovleacul Styria. „Anul viitor vreau să cultiv pentru semințe mai multe soiuri noi de roșii, printre care și roșia albă. De asemenea, vreau să mai cultiv un soi de porumb cu semințe negre. Acesta este ieșit din comun pentru că semințele sale sunt negre ca smoala“, conchide Markos Safta.
Bune pentru sănătate
Dar cât de sănătoase sunt aceste legume? Rolul lor în sănătate este recunoscut din ce în ce mai mult de nutriţionişti datorită nivelului ridicat de antioxidanţi, iar enzimele anumitor produse fac parte din compoziţia medicamentelor antireumatism sau antiîmbătrânire. Sunt cunoscute pentru faptul că reduc riscul de cancer şi boli de inimă, dar conduc şi la o digestie mai bună. Mai mult decât atât, aceste vegetale au capacitatea de a neutraliza radicalii liberi şi pot proteja de astm sau dureri de articulaţii. Prin urmare, dacă în trecut consumul acestora era considerat un moft, acum a devenit una dintre principalele surse de sănătate.
Este de remarcat faptul că toate legumele exotice existente pe piața românească sunt aclimatizate și toate se comportă bine aproape oriunde în România. Avantajele afacerii cu semințe: acestea se pot trimite ușor prin poștă sau curier rapid. De exemplu, pot fi puse în plic semințe de busuioc grecesc – 50 de semințe costă 5 lei, semințe de goji – un gram de semințe costă 35 de lei sau semințe de dovleac de Styria, unde 10 semințe costă 20 de lei. Articol publicat joi, septembrie 04, 2014
Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj
Către: markossafta
Mesaj:
markossafta
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.
Acest album nu are incă nici un comentariu.